Élj mediterrán konyhán!

Élj mediterrán konyhán!

Mindannyian jártunk már mediterrán vidéken, ahol a nyaralás alkalmával megtapasztalhattuk, hogy az olaszok, görögök, spanyolok vagy franciák egészen másképp étkeznek, sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak.

Bármelyik francia étteremben az ebédet, vagy a vacsorát salátával kezdik, sok-sok értékes zölddel, amit olíva olajjal öntenek nyakon. Ezek nem tartalmaznak koleszterint, hiszen azok csak az állati eredetű élelmiszerekben találhatók meg, alacsony a kalória tartalmuk, alig van bennük a szervezetünkre káros telített zsírsav, annál több viszont a jótékony hatású telítetlen zsírsav. Az egyes fogások sorrendje is követni való, mert a könnyebben, és gyorsabban emészthető zöldek kerülnek az asztalra első fogásként. Majd jönnek a fűszerezett zöldekkel, olíva olajjal, készült finomabbnál finomabb tésztafélék, vagy valamilyen ízletes tengeri halétel. Az étkezés közben és után elfogyasztott egy-két pohár minőségi vörösbor csak tetézi a jót, mert segíti az emésztést, és értékes hatóanyagokat juttat a szervezetbe.

Ezeket a szokásokat érdemes átvenni és alkalmazni itthon is. A vörös hús helyett válasszunk inkább fehéret, legyen az csirke, pulyka, de még a vadhús fogyasztása is kedvezőbb élettanilag. Tenger híján soha nem ehetünk annyi halat, mint a mediterrán vidékekekn élők, de próbáljuk meg követni őket. Sokféle hazai élő hal közül válogathatunk, de a fagyasztott tenger gyümölcseit is elkészíthetjük ízletesen. A heringtől a tőkehalig mindegyik olyan telítetlen zsírokat tartalmaz, amely védelmet nyújt a szívbetegségek ellen. A főzéshez zsír helyett használjunk növényi eredetű hidegen sajtolt, minél kevésbé feldolgozott olajat, ezek sokkal egészségesebbek. De még az olajban való sütést is ritkítsuk, helyette pároljuk, főzzük, fóliázzuk, vagy grillezzük az ételeket. A desszertünk sütemény és csoki helyett legyen inkább gyümölcs, amiből a szakemberek szerint naponta 40 dkg-ot kellene elfogyasztanunk.